Σκουπιδια στον αφρο-Μαλεβιζι !

Μαθητές και επαγγελματίες τουρισμού & αναψυχής ενημερώνονται και αναλαμβάνουν δράση για τα θαλάσσια απορρίμματα στις ακτές του Μαλεβιζίου!

Με δυο λογια

Το έργο λαμβάνει χώρα στις παράκτιες τουριστικές περιοχές του Μαλεβιζίου, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του 2022 (Παράραση απο Απρίλιο 2022). Κατά το διάστημα αυτό προβλέπονται εξής δράσεις με τους φορείς της περιοχής:*

 • Τα στελέχη τουρισμού και αναψυχής ενημερώνονται για τις επιπτώσεις των θαλάσσιων απορριμμάτων, ειδικά των πλαστικών στα ιχθυοαποθέματα και τον τουρισμό, όπως και για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
 • Οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται σχετικά και έχουν στη διάθεσή τους κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για δράσεις με τους μαθητές τους.
 • Οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση με εθελοντικές πιλοτικές δράσεις «στο πεδίο» (π.χ. υιοθέτηση ακτών), όπως και καθαρισμούς.
 • Τα στελέχη επιχειρήσεων αναψυχής και τουρισμού ενημερώνονται για καλές πρακτικές και συμμετέχουν εθελοντικά σε πιλοτική δράση «υπεύθυνου καταστήματος», που, μεταξύ άλλων, μειώνει τα πλαστικά μιας χρήσης.
 • Οι φορείς και οι κάτοικοι ενημερώνονται για τα αποτελέσματα, και συνεχίζουν τις δράσεις.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των δράσεων ανταποκρίνεται στα ακόλουθα διεθνή πολιτικά πλαίσια και την ελληνική νομοθεσία:

 • ΕU: Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, Στρατηγική της ΕΕ για τα πλαστικά, Οδηγία για τα μιας χρήσης πλαστικά (SUPs, 2019/904).
 • UNEP/ MAP: Περιφερειακό σχέδιο για τη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων στη Μεσόγειο, Διαχειριστική Προσέγγιση με βάση το οικοσύστημα.
 • UfM: Yπουργική διακήρυξη 2014 για το περιβάλλον και την αλλαγή του κλίματος, Πρωτοβουλία Plastic Busters.
 • GREECE: Η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα μιας χρήσης πλαστικά (SUP) στην Ελληνική Νομοθεσία.

Φυλλαδιο

 • Διαβάστε περισσότερα για το έργο “Σκουπίδια στον Αφρό-Μαλεβίζι” στο σχετικό  ΦΥΛΛΑΔΙΟ του προγράμματος.

Ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις των δια ζώσης δράσεων λόγω της πανδημίας. 

 

 

Εισαγωγικη συναντηση Φορεων

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, 17.30 – 19.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η Εισαγωγική Ενημερωτική Συνάντηση Φορέων, με την συμμετοχή 21 ατόμων από τις επιχειρήσεις της περιοχής, τον Δήμο και τις εκπαιδευτικές αρχές.

Κατά τη συνάντηση  παρουσιάστηκε το πρόγραμμα, εξετάστηκε το γιατί τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα επείγον πρόβλημα και συζητήσαμε με τους φορείς τις επόμενες δράσεις του έργου.

Δείτε το Πρόγραμμα  και το σχετικό Δελτίο Τύπου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Ένα από τα πρώτα “προϊόντα” του έργου είναι το ομώνυμο εκπαιδευτικό υλικό “Σκουπίδια στον Αφρό-Μαλεβίζι”

Το υλικό σχεδιάστηκε για τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης των παράκτιων περιοχών του Δήμου Μαλεβιζίου, μπορεί όμως να προσαρμοστεί και να εφαρμοστεί ευρύτερα. Στο υλικό προτείνονται δραστηριότητες αφόρμησης, έρευνας, ατομικής και συλλογικής δράσης, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν αυτόνομα ή ως μέρος ενός μεγαλύτερου σε διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ (PDF)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ (PDF)

Σεμιναριο εκπαιδευτικων

Την 1η Φλεβάρη 2022, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ένα σεμινάριο με δίωρη διάρκεια για τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο πήραν μέρος 24 συμμετέχοντες, εκπαιδευτικοί από σχολεία της περιοχής και όχι μόνο. Στο σεμινάριο παρουσιάστηκε το ομώνυμο εκπαιδευτικό υλικό, και συζητήθηκε η μεθοδολογία για την οργάνωση της επόμενης δράσης του έργου, (Διήμερο Ευαισθητοποίησης) .

Διημερο ευασθητοποιησης

Στο διήμερο ευαισθητοποίησης, 11 & 12 Απριλίου συμμετείχαν Σχολεία από τον Δήμο Μαλεβιζίου.

11 Απριλίου, παραλία Αγ. Πελαγίας: Στη δράση συμμετείχε το Δημοτικό Σχολείο Αγ. Πελαγίας (περίπου 50 μαθητές & 10 δάσκαλοι). Μετά από μια σύντομη ενημέρωση εντός σχολείου οι μαθητές με τους Δασκάλους τους κατέβηκαν στο πεδίο και συνέλλεξαν απορρίμματα όπως και μικροπλαστικά.

12 Απριλίου, παραλία Λυγαριάς: Στη δράση συμμετείχε το Δημοτικό Σχολείο Ρογδιάς και το Γ/σιο Γαζίου (περίπου 55 μαθητές & 8 καθηγητές και δάσκαλοι). Στη δράση συμμετείχε η κα Φραγκάκη, η οποία μας έδειξε ιδέες για κατασκευές, δώρα και χρηστικά αντικείμενα κατασκευασμένα από διάφορα απορρίμματα, κυρίως από πλαστικά μπουκάλια, αλλά και καπάκια, μεταλλικά πώματα, κ.ά.

Υπό την καθοδήγηση στελεχών του ΜΙΟ-ECSDE οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να αξιολογήσουν τα θαλάσια απορρίμματα που συγκέντρωσαν (Από που μπορεί να προήλθαν; Ποιες συμπεριφορές τα δημιουργούν; Πώς μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει; Ποιος ο ρόλος των ποταμών στη μεταφορά απορριμμάτων; Τι μπορούμε να κάνουμε ως ενεργοί πολίτες για την προστασία των ακτών;). νΚαι τις δύο μέρες οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι ενώ οι παραλίες ήταν φαινομενικά καθαρές, είχαν πολλά μικροπλαστικά, όπως και σκουπίδια στα μη αξιοποιήσιμα μέρη τους (parking, εκβολές ρυακιών, δρόμος πρόσβασης, κλπ.). Συνολικά συλλέχθηκαν ~ 60 Kg απορριμμάτων αλλά και πολλά μικροπλαστικά.  

Πέρα από τον καθαρισμό, απώτερος στόχος του διημέρου είναι να “υιοθετηθούν” οι ακτές από τα σχολεία, τα οποία θα αναλάβουν τακτικές επισκέψεις και μια συστηματικότερη παρακολούθησή τους. Επίσης οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν δήλωσαν πρόθυμοι να αξιοποιήσουν και το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος, Σκουπίδια στον Αφρό-Μαλεβίζι. 

Δείτε τα σχετικά Δελτία Τύπου: ΠΡΙΝκαι ΜΕΤΑ το Διήμερο.

Αγ. Πελαγια

Λυγαρια

Πιλοτικη Δραση Υπευθυνου Καταστηματος

 • Είστε επιχείρηση σχετική με τον Τουρισμό ή/και την Εστίαση απο την περιοχή του Μαλεβιζίου;
 • Σας προβληματίζει η κατάσταση των θαλασσών μας και η συχνά άσχημη εικόνα των παραλιών μας γεμάτες σκουπίδια; 
 • Επιθυμείτε να αναλάβετε (ή να ενισχύσετε) μια δράση για να μειώσετε τα πλαστικά μιας χρήσης στην επιχείρησή σας;
 • Οι παρακάτω δράσεις και οι εκδόσεις του προγράμματος μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

Α’ Σεμιναριο Επαγγελματιων Τουρισμου & Εστιασης

Στις 13-4-2022 διοργανώθηκε το πρώτο σεμινάριο επαγγελματιών εστίασης της περιοχής. Οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες, ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το θέμα των θαλάσσιων απορριμμάτων, ήδη εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού των πλαστικών στις επιχειρήσεις τους. Οι συμμετέχοντες έδειξαν ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στην Πιλοτική Δράση του έργου “Σκουπίδια στον Αφρό – Μαλεβίζι” και να αναλάβουν περαιτέρω πρωτοβουλίες μείωσης του πλαστικού τους επόμενους 6 μήνες. 

Αφισα Υπευθυνου Καταστηματος

Στην ‘Πιλοτική Δράση’ εντάσσεται και μια αφίσα, ως εργαλείο επικοινωνίας προς τους πελάτες των πρωτοβουλιών και των δεσμεύσεων της επιχείρισης για τη μείωση του πλαστικού της αποτυππωματος και τη βελτίωση της διαχείρισης απορριμμάτων.

Το κείμενο είναι δίγλωσσο (Ελληνικά και Αγγλικά) ενώ το αρχείο είναι ανοιτό (PPT), ώστε να μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να το κατεβάσουν, και να το τροποποιήσουν γράφοντας τις δικές τους δεσμεύσεις. Κατόπιν μπορούν να το τυπώσουν, ή να κάνουν διαδικτυακή χρήση για να το επικοινωνήσουν στους πελάτες τους!

Κατεβάστε την αφίσα του Υπεύθυνου Καταστήματος (PPT).

B’ Συναντηση Επαγγελματιων Τουρισμου & Εστιασης

Στις 12-12-2022 διοργανώθηκε η Β’ συνάντηση επαγγελματιών τουρισμού της περιοχής που είχε απολογιστικό χαρακτήρα.

Οι 12 συμμετέχοντες, αντάλλαξαν απόψεις για τα οφέλη και τις προκλήσεις απο τη συμμετοχή τους στην εθελοντική Πιλοτική Δράση. Παρά το εκφρασμένο ενδιαφέρον κατά το A’ workshop λίγους μήνες πριν, λίγες επιχειρήσεις εν τέλει συν-υπέγραψαν το εθελοντικό Σύμφωνο Δέσμευσης Μείωσης Πλαστικού Αποτυπώματος.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό όπως:

 • Το 2022 ήταν η πρώτη μετά Covid τουριστική χρονιά, και το ενδιαφέρον όλων ήταν να ανακάμψουν οικονομικά στα προ-covid δεδομένα.
 • Απο τον Οκτώβριο και μετά αρκετοί επωμίστηκαν τις επιπτώσεις των καταστροφών από την κακοκαιρία του ΕΛΠΙΣ στην Αγία Πελαγία.
 • Οι επιχειρήσεις, μετά απο δύο χρόνια με πολύ περιορισμένο κύκλο εργασιών είναι διστακτικές στο να αναλάβουν οποιοδήποτε μέτρο έχει κάποιο κόστος (έστω μικρό, ή βραχυπρόθεσμο).
 • Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολία να βρουν τους κατάλληλους προμηθευτές για εναλλακτικές συσκευασίες χωρίς πλαστικό.
 • Οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να έχουν καλύτερη δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις, μέσω μεγαλύτερων σε διάρκεια προγραμμάτων και δράσεων.
 • Ενώ κάποιες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες μείωσης του πλαστικού, είναι απρόθυμες να μετέχουν “εγγράφως” στην πιλοτική δράση.

Μεθοδολογια Πιλοτικης Δρασης Υπευθυνου Καταστηματος

Στο κείμενο εξηγείται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε κατά την Πιλοτική Δράση, τα μαθήματα / συμπεράσματα που αντλήθηκαν, και τέλος μοιράζονται κάποιες προτάσεις για μελλοντικά αντίστοιχα προγράμματα.

Κατεβαστε το αρχειο (PDF).

 

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ

Στο πλαίισιο της Πιλοτικής Δράσης του έργου, στις 13-10-2022 τοποθετήθηκαν 3 έργα τέχνης στα 3 σχολεία που συμμετείχαν στο έργο, συγκεκριμένα το ΔΣ Αγ. Πελαγίας, το ΔΣ Ρογδιάς και το Γ/σιο Γαζίου. Τα έργα που αποτυπώνουν τη γοργόνα, το λογότυπο του προγράματος, είναι συμμετοχικά, δηλαδή χρειάζεται η δράση των επισκεπτών/ χρηστών ώστε να λειτουργήσουν: Αποτελούνται απο δύο ξεχωριστούς κάδους συλλογής πλαστικών μπουκαλιών και καπακιών, ώστε να θυμίζουν ότι πρέπει να τα συλλέγουμε χωριστά, άδεια, και συμπιεσμένα. Όταν οι κάδοι γεμίζουν, το περιεχόμενό τους θα αδειάζει και θα ανακυκλώνεται. Ευχόμαστε τα έργα αυτά να παρακινήσουν τη μαθητική κοινότητα για ορθότερη ανακύκλωση και ευαισθητοποίηση στο ζήτημα των σκουπιδιών (ειδικά των πλαστικών) σε θάλασσες και ακτές.

ΔΣ ΡΟΓΔΙΑΣ

Γ/ΣΙΟ ΓΑΖΙΟΥ

ΔΣ ΑΓ. ΠΕΛΑΓΙΑΣ

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η μεγάλη ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον που έδειξαν τα συνεργαζόμενα σχολεία της περιοχής μας οδήγησε στο να οργανώσουμε εκεί την τελική εκδήλωση. Συγκεκριμένα, στις 30 Νοεμβρίου 2022 η Εκδήλωση οργανώθηκε στο Δ.Σ. Αγ. Πελαγίας και στο Δ.Σ. Ροδιάς. Μαζί με τους μαθητές και τους δασκάλους κάναμε μία ανασκόπηση στις δράσεις του προγράμματος, συζητήσαμε γιατί τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα τόσο δύσκολο πρόβλημα, παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της  δικής τους δράσης Καθαρισμού την περασμένη άνοιξη και δεσμευτήκαμε να κάνουμε ότι μπορούμε για μια καθημερινότητα με λιγότερο πλαστικό μιας χρήσης, λιγότερα σκουπίδια, και πιο καθαρές παραλίες. 

Πράξη ενταγμένη στο Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020 με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5067205.
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.