Σκουπιδια στον αφρο!

Μαθητές και επαγγελματίες τουρισμού & αναψυχής ενημερώνονται και αναλαμβάνουν δράση για τα θαλάσσια απορρίμματα στις ακτές του Μυλοποτάμου!

Με δυο λογια

Το έργο λαμβάνει χώρα στις παράκτιες τουριστικές περιοχές του Μυλοποτάμου, από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022. Κατά το διάστημα αυτό προβλέπονται εξής δράσεις:*

 • Τα στελέχη τουρισμού και αναψυχής ενημερώνονται για τις επιπτώσεις των θαλάσσιων απορριμμάτων, ειδικά των πλαστικών στα ιχθυοαποθέματα και τον τουρισμό, όπως και για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
 • Οι εκπαιδευτικοί της περιοχής επιμορφώνονται σχετικά και έχουν στη διάθεσή τους κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για δράσεις με τους μαθητές τους.
 • Οι μαθητές της περιοχής αναλαμβάνουν δράση με εθελοντικές πιλοτικές δράσεις «στο πεδίο» (π.χ. υιοθέτηση ακτών), όπως και καθαρισμούς.
 • Τα στελέχη επιχειρήσεων αναψυχής και τουρισμού της περιοχής ενημερώνονται για καλές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων και συμμετέχουν εθελοντικά σε πιλοτική δράση «υπεύθυνου καταστήματος», που, μεταξύ άλλων, μειώνει τα πλαστικά μιας χρήσης.
 • Οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής ενημερώνονται για τα αποτελέσματα, και συνεχίζουν τις δράσεις.

Ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις των δια ζώσης δράσεων λόγω της πανδημίας. 

  ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

  Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των δράσεων ανταποκρίνεται στα ακόλουθα διεθνή πολιτικά πλαίσια και την ελληνική νομοθεσία:

  • ΕU: Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, Στρατηγική της ΕΕ για τα πλαστικά, Οδηγία για τα μιας χρήσης πλαστικά (SUPs, 2019/904).
  • UNEP/ MAP: Περιφερειακό σχέδιο για τη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων στη Μεσόγειο, Διαχειριστική Προσέγγιση με βάση το οικοσύστημα.
  • UfM: Yπουργική διακήρυξη 2014 για το περιβάλλον και την αλλαγή του κλίματος, Πρωτοβουλία Plastic Busters.
  • GREECE: Η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα μιας χρήσης πλαστικά (SUP) στην Ελληνική Νομοθεσία.

  Δρασεις / Προιοντα

  • Διαβάστε το φυλλάδιο του προγράμματος.
  • Συνάντηση γνωριμίας: Στις 18-3-2021 διοργανώθηκε μια εισαγωγική διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, επαγγελματικών τουρισμού και εκπαιδευτικών. Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης, και το σχετικό Δελτίο Τύπου (PDF).

  Εκπαιδευτικo Υλικo για τα θαλασσια απορριμματα στον Μυλοποταμο

  Το υλικό απευθύνεται σε δασκάλους και μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Περιλαμβάνει θεωρητικά στοιχεία και παιδαγωγικές δραστηριότητες αφόρμησης, έρευνας και ανάληψης δράσης.

   

  Κατεβαστε το υλικο (PDF)

  Α’ Σεμιναριο Επαγγελματιων Τουρισμου & Εστιασης

  Στις 13-5-2021 διοργανώθηκε διαδικτυακά, το πρώτο σεμινάριο επαγγελματιών εστίασης της περιοχής , διάρκειας δύο ωρών. Δείτε τα σχετικά αρχεία και τις παρουσιάσεις:

  Πιλοτικη Δραση Υπευθυνου Καταστηματος

  • Είστε επιχείρηση σχετική με τον Τουρισμό απο την περιοχή του Μυλοποτάμου;
  • Αναλαμβάνετε ήδη δράσεις για να μειώσετε τα πλαστικά μιας χρήσης στην επιχείρησή σας;
  • Ως υπεύθυνο κατάστημα / επιχείρηση, θα χρησιμοποιούσατε μια αφίσα, ως μέσο επικοινωνίας των πράσινων δεσμεύσεών σας στους πελάτες σας; 

  Αφισα Υπευθυνου Καταστηματος

  Στην ‘Πιλοτική Δράση’ εντάσσεται και μια αφίσα, με την οποία προτείνεται ένα κατάστημα να επικοινωνήσει στους πελάτες τουτις δράσεις που αναλαμβάνει για τη μείωση των απορριμμάτων. Το κείμενο είναι δίγλωσσο (Ελληνικά και Αγγλικά) ενώ το αρχείο είναι ανοιτό (PPT), ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες να το κατεβάσουν, και να το τροποποιήσουν γράφοντας τις δικές τους δεσμεύσεις. Κατόπιν μπορούν να το τυπώσουν, ή να κάνουν διαδικτυακή χρήση για να το επικοινωνήσουν στους πελάτες τους!

  Στο έργο παρήχθη ακόμη μια δίγλωσση αφίσα, αυτή τη φορά για τον Υπεύθυνο Τουρίστα ή Επισκέπτη στον Μυλοπόταμο, που καταναλώνει υπεύθυνα, μειώνει τα πλαστικά μιας χρήσης και ανακυκλώνει.

  Κατεβάστε την αφίσα του Υπεύθυνου Καταστήματος (PPT).

  Κατεβάστε την αφίσα του Υπεύθυνου Τουρίστα (PDF).

   

  Poster for Business

  Poster for Tourist

  Εργα τεχνης για τα απορριμματα

  Στην πιλοτική δράση εντάσσεται και η κατασκευή δύο έργων τέχνης με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους ντόπιους και τους επισκέπτες για τα θαλάσσια απορρίμματα και ειδικότερα για τη ρύπανση από πλαστικά.

  Το καλοκαίρι του 2021, σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες και τις τοπικές αρχές στο Μπαλί δύο “γοργόνες” έπιασαν δουλειά με σκοπό τη συλλογή πλαστικών μπουκαλιών και καπακιών!

  Η ανταπόκριση των κατοίκων και των επισκεπτών είναι πολύ θετική και τα καλάθια συλλογής γεμίζουν τακτικά. Τα συλλεγόμενα μπουκάλια καταλήγουν στον μπλε κάδο, ενώ τα καπάκια συλλέγονται χωριστά και ανακυκλώνονται προς άλλα προϊόντα (αμαξίδια κ.λπ.)

  Μεθοδολογια Πιλοτικης Δρασης

  Στο κείμενο αυτό παρουσιάζεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε κατά την «Πιλοτική Δράση Υπεύθυνου Καταστήματος». Κατά τη διάρκεια της δράσης αυτής επαγγελματίες από το χώρο τουρισμού, αναψυχής και εστίασης του Δήμου Μυλοποτάμου, ανέλαβαν εθελοντικά στις επιχειρήσεις τους μέτρα με σκοπό τον περιορισμό και την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων τους – με έμφαση στα πλαστικά μιας χρήσης.

  Κατεβαστε το αρχειο (PDF).

   

  Σεμιναριο Εκπαιδευτικων

  Την Πέμπτη 30/9/2021, 18.00 – 20.00 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μυλοποτάμου. Στο σεμινάριο πήραν μέρος 31 συμμετέχοντες, εκπαιδευτικοί από σχολεία της περιοχής και όχι μόνο. Παρουσιάστηκε το ομώνυμο εκπαιδευτικό υλικό, και συζητήθηκε η μεθοδολογία για την οργάνωση της επόμενης δράσης του καθαρισμού και παρακολούθησης κατάστασης μιας ακτής. Δείτε το πρόγραμμα της συνάντησης.

  Παρουσιασεις
  VIDEO

  … Να αποφεύγουμε την ποσότητα των προγραμμάτων (δεν θα “μείνει” τίποτε στους μαθητές) και να προτιμάμε την ποιότητα ενός προγράμματος με στοχευμένες δραστηριότητες και δράσεις πάντα με παιδαγωγική προσέγγιση και με τη χρήση της τεχνολογίας. Αυτό το σεμινάριο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου, δεν με αγχώνει αντιθέτως με κάνει να νιώθω ασφαλής και σίγουρη.

  Ανώνυμο-από την αξιολόγηση

  Τι σας άρεσε περισσότερο στο σεμινάριο; 

  Μία ήρεμη ατμόσφαιρα με άρτια οργάνωση και μεθοδολογική προσέγγιση του θέματος που πραγματεύεται.

  Ήταν καλά δομημένο και έδινε ωραίες ιδέες για δράσεις και δραστηριότητες.

  Ανώνυμο-από την αξιολόγηση

  Διημερο ευασθητοποιησης

  Οργάνωση διημέρου καθαρισμού ακτών στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2021

  Στο διήμερο ευαισθητοποίησης συμμετείχαν τα Δημοτικά Σχολεία του Μπαλίου και Πανόρμου, και το Γυμνάσιο Πανόρμου.

  21 Οκτωβρίου, παραλία Γεροποτάμου: Η δράση έγινε με τη συμμετοχή περίπου 80 ατόμων. Συλλέχθηκαν περίπου 60 Κg απορριμμάτων από την ακτή και άλλα 20 Kg από τον βυθό με την βοήθεια εθελοντών του Καταδυτικού Κέντρου Ιππόκαμπος!

  22 Οκτωβρίου, παραλία ‘Λίμνη’ στο Πάνορμο: Η δράση έγινε με τη συμμετοχή περίπου 55 ατόμων. Συλλέχθηκαν περίπου 35 Kg απορριμμάτων από την ακτή, και ειδικά σε αυτήν την παραλία βρέθηκαν πολλά μικροπλαστικά. 

  Υπό την καθοδήγηση στελεχών του ΜΙΟ-ECSDE οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να αξιολογήσουν τα συλλεχθέντα απορρίμματα (Από που μπορεί να προήλθαν; Ποιες συμπεριφορές τα δημιουργούν; Πώς μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει; Ποιος ο ρόλος των ποταμών στη μεταφορά απορριμμάτων; Τι μπορούμε να κάνουμε ως ενεργοί πολίτες για την προστασία των ακτών;).

  Και τις δύο μέρες οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι ενώ οι παραλίες ήταν φαινομενικά καθαρές στα σημεία τους που αξιοποιούνται τουριστικά, είχαν τόσο μικροπλαστικά, όσο και πολλά σκουπίδια στα μη αξιοποιήσιμα μέρη τους (parking, εκβολές, δρόμος πρόσβασης, κλπ.). Ανάμεσα στα αξιοπερίεργα αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν ήταν φριτέζες, κατσαρόλες, οικοδομικά υλικά, αλλά και πλαστικά δοχεία τουλάχιστον 20ετίας (σύμφωνα με την ετικέτα τους) σε καλή κατάσταση. 

  Πέρα από τον καθαρισμό, απώτερος στόχος του διημέρου είναι να “υιοθετηθούν” οι ακτές από τα σχολεία, τα οποία θα αναλάβουν τακτικές επισκέψεις και μια συστηματικότερη παρακολούθησή τους.

  Δείτε τα σχετικά Δελτία Τύπου (α) πριν τη δράση και (β) μετά τη δράση

  Δραση στο Γεροποταμο 21/10
  Δραση στο Πανορμο 22/10

  B’ Σεμιναριο Επαγγελματιων Τουρισμου & Εστιασης

  Στις 21-10-2021 διοργανώθηκε δια ζώσης, το δεύτερο -απολογιστικό-  σεμινάριο επαγγελματιών εστίασης στό Μπαλί. Συμμετείχαν περίπου 30 άτομα επιχειρηματίες απο την περιοχή, πολίτες και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

  Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της Πιλοτικής Δράσης Υπεύθυνου Καταστήματος, και συζητήθηκαν οι επιτυχίες και τα εμπόδια στην εφαρμογή της. Οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες σημείωσαν την ανάγκη “εκπαίδευσης ολόκληρης της αλυσίδας” των φορέων που σχετίζονται με τη διαχείριση (απο τον επισκέπτη, τον πολίτη, τον Δήμο, μέχρι την Περιφέρεια και την ΔΕΔΙΣΑ) και εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να υιοθετήσουν και εκείνοι πρακτικές μείωσης του πλαστικού τους αποτυπώματος στις επιχειρήσεις τους.

  • Το πρόγραμμα της εκδήλωσης 
  • Παρουσίαση: Σχετικά με το πρόγραμμα-πρόοδος (Μ. Σκουλλος)
  • Παρουσίαση: Πιλοτική Δράση Υπεύθυνου Καταστήματος (Η. Αλάμπεη)

  Τελικη εκδηλωση

  Πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία την Παρασκευή 10-12-2021 στο Πάνορμο, η τελική εκδήλωση του έργου με τη συμμετοχή πολιτών, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων, εκπαιδευτικών όπως και επαγγελματιών τουρισμού και εστίασης από την παράκτια περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου. Παρά τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας, που το εν λόγω διάστημα παρουσίαζε έξαρση στην περιοχή, συνολικά 26 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση.

  Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των δράσεων που υλοποιήθηκαν με τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και των τοπικών επιχειρήσεων. Στη συζήτηση που ακολούθησε ήταν εμφανής η συνειδητοποίηση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμάτων από τον τοπικό πληθυσμό, όσο και η προθυμία όλων να μετέχουν ενεργά στις μελλοντικές προσπάθειες αντιμετώπισής του.
  Οι παρευρισκόμενοι ευχήθηκαν το έργο να έχει συνέχεια και με άλλες με στοχευμένες δράσεις, π.χ. με τις τοπικές αρχές.

  Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου.

  Πράξη ενταγμένη στο Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020 με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5070081.
  Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.