Μετά την φιλοξενία της έκθεσης για τα Θαλάσσια Απορρίμματα το καλοκαίρι του 2021 στη Ζάκυνθο από την οργάνωση Πλατύφορος, και την επιθυμία αυτή να επανεκτεθεί στο νησί προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προσφέρθηκε ευγενικά να φιλοξενήσει την έκθεση στον χώρο του κατά την ακαδημαική χρονιά 2021-2022.

Δράση επιμόρφωσης: Στις 13 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο (webinar), κατά το οποίο η Ηρώ Αλάμπεη από το MEdIES παρουσίασε σε ομάδα φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου την έκθεση ως ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο ευαισθητοποίησης για το οξύ πρόβλημα των Θαλάσσιων Απορριμμάτων. Αυτή η ομάδα των περίπου 10 φοιτητών τους επόμενους μήνες θα αναλάβει τη διοργάνωση σχολικών επισκέψεων στο χώρο της έκθεσης και την ξενάγηση των μαθητών. Η Γραμματεία του MEdIES συνεισέφερε εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο τροποποιήθηκε κατάλληλα από συνεργάτες του Ιόνιου Πανεπιστημίου για τις ανάγκες των μαθητών / επισκεπτών. 

Συστηματικές επισκέψεις σχολείων: Το διάστημα Φλεβάρης – Μάης 2022 ένας εντυπωσιακός αριθμός σχολείων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για επίσκεψη στην Έκθεση. Περίπου 1,000 μαθητές όλων των βαθμίσων – από το νηπιαγωγείο μέχρι και λυκειακές τάξεις – ξεναγήθηκε στην Έκθεση από φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι οποίοι με πολύ κέφι και όρεξη λειτούργησαν πολλαπλασιαστικά ως φορείς ευαισθητοποίησης σχετικά με το σύνθετο θέμα των θαλάσσιων απορριμμάτων. 

Δράσεις στην παραλία Καλαμάκι: Ηχηρό το μήνυμα έστειλαν οι περίπου 400 μαθητές και 35 εμψυχωτές στις 12 Μαίου 2022, στο πλαίσιο  δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου για την Ημέρα Περιβάλλοντος. «Νοιάζομαι-Προστατεύω» το μήνυμα τους, που αποτυπώθηκε σε μια εντυπωσιακή αεροφωτογραφία (Δικαιώματα: Μπάμπης Σγουρός) . Η δράση πραγματοποιήθηκε στην παραλία ωοτοκίας Καλαμάκι σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια  Ιονίων Νήσων, το, ΚΕΠΕΑ Ζακύνθου, το MIOECSDE / MEdIES, τον  Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.  ΜΔ Εθν. Πάρκων Ζακύνθου,  Αίνου και ΠΠΙΝ και τον Πλατύφορο.