Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινοτήτων για την υποψηφιότητα του «Όρους Πάρνωνα-Κάβου Μαλέα» για ένταξη στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO (MΑB/UNESCO), το MEdIES/MIO-ECSDE σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα έχει αναλάβει μία σειρά δράσεων για την ενημέρωση/ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, στις 22 Μαίου 2025 εμψυχώσαμε βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 2 σχολικών ωρών, αφιερωμένο στο υποψήφιο απόθεμα στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Λεωνιδίου καθώς και στην Α΄Γυμνασίου Λεωνιδίου (συνολικά 62 μαθητές/τριες). Κατά τη διάρκεια των πιλοτικών αυτών παρεμβάσεων τα παιδιά, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες ανακάλυψαν πώς συν-διαμορφώνεται η αντίληψη του εαυτού τους και από τον τόπο που μεγαλώνουν (από το τοπικό τους περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις),  για το πώς συνδεόμαστε με τον τόπο/ περιβάλλον όπου ζούμε,  και τονίσαμε ότι η κατανόηση της σύνδεσής μας με τον τόπο μας, μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι διαχειριστές του περιβάλλοντός μας. Επίσης, “γνώρισαν” ανακαλυπτικά το υποψήφιο απόθεμα βιόσφαιρας , τις 3 ζώνες του, τα περιβαλλοντικά και ανθρωπογενή μνημεία που περιλαμβάνει.

Επιπλέον, το απόγευμα τις ίδιας μέρας ενημερώσαμε συνολικά 13 εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της περιοχής, σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Λεωνιδίου, για το πιλοτικό εκπ. πρόγραμμα καθώς και το νέο εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύσσεται. Στο σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί εισήχθησαν στο υπο διαμόρφωση υλικό και έδωσαν σημαντική ανατροφοδότηση και σχόλια και “έπαιξαν” επιλεγμένες δραστηριότητες. Επίσης παρακολούθησαν διαδικτυακή παρουσίαση από τον κ. Κοσμά Σιδηρόπουλο, Συντονιστή της Επιτροπής Υποστήριξης της υποψηφιότητας ΑΒ.

Το νέο εκπαιδευτικό υλικό έχει βασικό στόχο για την  εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής του υποψήφιου αποθέματος να γνωρίσει τα αξιόλογα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά στοιχεία, τα είδη και τα οικοσυστήματα, τις δραστηριότητες, την κληρονομιά αλλά και τις προκλήσεις των περιοχών του υποψήφιου Αποθέματος καθώς και τα γενικότερα χαρακτηριστικά ενός Αποθέματος Βιόσφαιρας.  Αν και το υλικό είναι σχεδιασμένο για μαθητές/τριες των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου, μπορεί να προσαρμοστεί σε μικρότερες και μεγαλύτερες ηλικίες μαθητών, κάτι το οποίο αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. To υλικό θα περιλαμβάνει ένα ενημερωτικό μέρος αφιερωμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Πάρνωνα Μαλέα και ~10 φύλλα συμμετοχικών και βιωματικών δραστηριοτήτων.

Περισσότερες πληροφορίες για το υποψήφιο απόθεμα εδώ: https://www.brparnonas.gr