Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών (8 Ιουνίου), η Έκθεση του Μεσογειακού Γραφείου για τα θαλάσσια απορρίμματα (πρόγραμμα MARLISCO) φιλοξενείται στο Δημαρχείο της Ελευσίνας για δύο εβδομάδες. Αυτή την περίοδο, λόγω της πανδημίας COVID-19, δεν διοργανώνονται εκδηλώσεις στο Δήμο, ωστόσο η Έκθεση θα ενημερώσει τους δεκάδες εργαζόμενους και επισκέπτες στις δημοτικές υπηρεσίες.

Το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων έγινε δυστυχώς επίκαιρο και στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς έχει αυξηθεί δραματικά η ποσότητα των ατομικών προστατευτικών υλικών μιας χρήσης, όπως γάντια, μαντηλάκια και μάσκες, τα οποία καταλήγουν σε θάλασσες και ακτές. Επειδή πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, δεν σημαίνει ότι αμελούμε το πως απορρίπτουμε αυτά τα αντικείμενα. Θυμίζουμε ότι για λόγους υγιεινής, τα υλικά αυτά πρέπει να απορρίπτονται στον απλό κάδο απορριμμάτων και όχι στην ανακύκλωση.

Ως Ευρωπαίοι παραμένουμε σε εγρήγορση ώστε να μη χρησιμοποιηθεί η πανδημία ως δικαιολογία για οπισθοδρόμηση στα θετικά βήματα κατά των πλαστικών μιας χρήσης. (Η Οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης της ΕΕ, που αναμένεται να ενταχθεί στις εθνικές νομοθεσίες μέσα στο 2020).

Η Έκθεση του Μεσογειακού Γραφείου για τα θαλάσσια απορρίμματα συμβάλει στη διαρκή ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών για το θέμα. Μεμονωμένοι πολίτες, οικογένειες και μαθητές από γειτονικά στο Δημαρχείο σχολεία έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Έκθεση και να μας αφήσουν τα μηνύματά τους σχετικά με το πώς μπορούν οι ίδιοι να είναι μέρος της λύσης.

Συμβουλές:

Μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον, ενώ παραμένουμε ασφαλείς από τον COVID-19:

– Επιλέγουμε τις επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες (που πλένονται) αντί για μίας χρήσης.
– Προτιμούμε υγρό αντισηπτικό αντί για υγρά μαντηλάκια.
– Αγοράζουμε ένα μεγάλο δοχείο αντισηπτικού αντί πολλών μικρών και ξαναγεμίζουμε ένα μικρό δοχείο που παίρνουμε μαζί μας.
– Απορρίπτουμε τα μαντηλάκια μίας χρήσης, μάσκες, κ.λπ. στον κάδο απορριμμάτων και όχι στον κάδο ανακύκλωσης ούτε στην αποχέτευση!
– Κλείνουμε τη βρύση ενώ σαπουνίζουμε επιμελώς τα χέρια μας.
– Αερίζουμε καλά το σπίτι και αποφεύγουμε το κλιματιστικό.

Πηγές / Προτεινόμενα εκπαιδευτικά υλικά: 

– Ενημερωθείτε για τα θαλάσσια απορρίμματα από τα 12 ποστερ της Έκθεσης MARLISCO εδώ.

– Ενημερωθείτε σε μεγαλύτερο βάθος από το εγκεκριμένο απο το ΥΠΑΙΘ υλικό “Μάθε Νιώσε Δράσε! Μαζί για θάλασσες χωρίς σκουπίδια” εδώ! (Σε 16 γλώσσες συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών)

– Ενημερωθείτε ειδικά για τα πλαστικά απορρίμματα & τα πλαστικά μιας χρήσης στην εκπαιδευτική αφίσα “Πλαστικά μετά τη χρήση; Η θέση τους στον μπλε κάδο, μακριά απ’τις γαλάζιες θάλασσες!” διαθέσιμη εδώ.

– Δείτε ένα τρίλεπτο video-animation για τις πηγές και τις  επιπτώσεις των θαλασσίων απορριμμάτων εδώ.

– Διαβάστε περισσότερα για το COVID-19 και τη ρύπανση από πλαστικά (στα αγγλικά) εδώ και εδώ

Προσωπική (e-)δράση:

Αφήστε μας και εσείς το μήνυμά σας για το πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τα θαλάσσια απορρίμματα εδώ.