Ενημερωτικό δελτίο No 65, Οκτώβριος 2020 (Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 2020)

Αγαπητά μέλη του MEdIES στην Ελλάδα,

Μετά το αρχικό μούδιασμα λόγω του γενικού lockdown, των κλειστών σχολείων και του περιορισμού των ταξιδιών, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, παγκοσμίως, κατάφεραν γρήγορα και αποτελεσματικά να μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους διαδικτυακά. Ασφαλώς, τους τελευταίους μήνες δόθηκαν σε όλους μας πολλές ευκαιρίες να μετέχουμε από το σπίτι, σε εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις, διαδικτυακές τάξεις, εικονικές εκθέσεις, κλπ. Σίγουρα, πολλές από αυτές τις πρακτικές θα παραμείνουν και μετά την πανδημία, σηματοδοτώντας τη μετάβασή μας σε μια ολοένα και πιο ψηφιοποιημένη μορφή εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα, όλο αυτό το διάστημα, δύο ακόμη πράγματα έγιναν πολύ ξεκάθαρα σ’εμάς:
α) Ο ρόλος του δασκάλου στην τάξη είναι αναντικατάστατος: Όσο ελκυστική, μοντέρνα και διαδραστική κι αν είναι μια ψηφιακή εφαρμογή, δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει την ποιότητα και την επίδραση της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.
β) Κατά την ψηφιακή μετάβαση οι υπάρχουσες εκπαιδευτικές ανισότητες οξύνθηκαν: Όσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν είχαν τα ψηφιακά μέσα ή/και τις δεξιότητες για να μετέχουν, έμειναν πίσω. Οι πάροχοι εκπαίδευσης πρέπει να λάβουν μέτρα για να γεφυρώσουν αυτά τα κενά, ώστε η αναδυόμενη ψηφιοποιημένη μορφή εκπαίδευσης να είναι προσβάσιμη για όλους με ίσους όρους.

Διαβάστε εδώ το δελτίο μας Νο 65